Ν. 3386/2005, άρθρο 26

Το άρθρο 26 του Ν. 3386/2005 έχει ως εξής:

Άρθρο 26: Άδεια διαμονής για ανάπτυξη επενδυτικής δραστηριότητας

  1. Επιτρέπεται η είσοδος υπηκόου τρίτης χώρας στην Ελλάδα, προκειμένου να πραγματοποιήσει επένδυση ύψους τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ, τουλάχιστον, που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.
  2. Η αίτηση για τη χορήγηση της άδειας διαμονής υποβάλλεται στην ελληνική προξενική αρχή του τόπου κατοικίας του υπηκόου τρίτης χώρας.
  3. Η αίτηση μαζί με απαιτούμενα δικαιολογητικά διαβιβάζεται στη Διεύθυνση Κεφαλαίων Εξωτερικού (Τμήμα Παρακολούθησης Ξένων Αμέσων Επενδύσεων) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Τα δικαιολογητικά του προηγούμενου εδαφίου προσδιορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών.
  4. Εντός προθεσμίας είκοσι ημερών, το αργότερο, από την περιέλευση του φακέλου στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών διαβιβάζει στον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης πρόταση, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Τμήματος Παρακολούθησης Ξένων Αμέσων Επενδύσεων του Υπουργείου, για τη σκοπιμότητα χορήγησης άδειας διαμονής στον αλλοδαπό, σε σχέση με την επένδυση. Ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης αποφασίζει για την έγκριση της άδειας διαμονής.
  5. Η έγκριση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης διαβιβάζεται στην αρμόδια ελληνική προξενική αρχή, η οποία χορηγεί την ειδική θεώρηση εισόδου με την επιφύλαξη του άρθρου 8 του παρόντος. Σε περίπτωση μη χορήγησης της έγκρισης της προηγούμενης παραγράφου, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα αίτηση πριν από την παρέλευση ενός έτους.
  6. Ο επενδυτής οφείλει να ενημερώνει το Τμήμα Παρακολούθησης Ξένων Αμέσων Επενδύσεων τόσο για την πραγματοποίηση της επένδυσης όσο και κατ' έτος για την πρόοδο υλοποίησης αυτής, αντίστοιχα. Εάν μετά την πάροδο ενός έτους διαπιστωθεί ότι είτε δεν πραγματοποιήθηκε η επένδυση ή ότι δεν υπήρξε ανάλογη πρόοδος, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, με την ίδια διαδικασία της παραγράφου 4 του παρόντος, διαβιβάζει πρόταση στον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, προκειμένου να αποφασίσει για την ανάκληση ή μη της άδειας διαμονής, κατά τους όρους του άρθρου αυτού.
  7. Με αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών ρυθμίζονται τα ειδικότερα ζητήματα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα, που αναφέρονται είτε στην υλοποίηση της επένδυσης είτε στην άδεια διαμονής κατά τους όρους του άρθρου αυτού.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να εγκριθεί η ανάπτυξη επενδυτικής δραστηριότητας σε υπηκόους τρίτων χωρών καθορίζονται στο ΦΕΚ 1832Β της 27/12/2005, ως ακολούθως:

  1. Βιογραφικό σημείωμα.
  2. Συνοπτική μελέτη παρουσίασης του επενδυτικού σχεδίου (Business plan). Στη μελέτη αυτή αναφέρονται υποχρεωτικά:
    α. Το ύψος της επένδυσης (ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο τριακόσιες χιλιάδες ευρώ).
    β. Το είδος της δραστηριότητας.
    γ. Η νομική μορφή του υπό ίδρυση φορέα.
    δ. Η μετοχική σύνθεση.
    ε. Ο τόπος εγκατάστασης.
    στ. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την πραγματοποίηση της επένδυσης.
    ζ. Το προτεινόμενο χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης.
    η. Ο αριθμός θέσεων που θα δημιουργηθούν και πόσες από αυτές θα καλυφθούν από την ελληνική αγορά κατά τη φάση της υλοποίησης της επένδυσης.
    θ. Πίνακας χρηματοδοτικών ροών σε ορίζοντα τριετίας (προβλεπόμενο cash flow)
    ι. Η ημερομηνία έναρξης - ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης.
  3. Βεβαίωση αναγνωρισμένης τράπεζας Α τάξεως ή επίσημου χρηματοδοτικού οργανισμού ή άλλου αναγνωρισμένου οργανισμού φύλαξης χρεογράφων με την οποία να πιστοποιείται η ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών ή λοιπών κινητών αξιών (ιδίως ομόλογα, μετοχές) για την κάλυψη των ιδίων κεφαλαίων της επένδυσης.
Σχετικά αρχεία
  • Υπόδειγμα αίτησης για την χορήγηση άδειας παραμονής: (85kb), (70kb)
Ηλεκτρονική Υποβολή
Help Desk
Καταγγελίες
Επισκεφθείτε ακόμα:
Χρήσιμες Διευθύνσεις
 
Η κατασκευή της ιστοσελίδας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας 2000-2006 και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση  
Ανακοίνωση Νομικής Μορφής webmaster